BENDERA MALAYSIA

Sejarah Bendera Malaysia,

Bendera Malaysia mula digunakan secara rasminya pada 16 hb September, 1963. Ianya direka seorang Arkitek di Jabatan Kerja Raya (JKR) di Johor Bahru iaitu En. Mohamad bin Hamzah. Rekabentuk asalnya ialah 11 jalur biru dan putih dengan bulan dan bintang berwarna kuning di bahagian tepi kiri.Rekabentuk asal ini telah melalui beberapa pindaaan dan pada akhirnya Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan Tuan-Tuan Yang Terutama Gabenor-Gabenor telah memperkenankan rekabentuk Bendera Malaysia yang mengikut rekabentuk Bendera Persekutuan Tanah Melayu dengan pengubahsuaian pada bilangan jalur-jalur dan bintang pecah 14 bagi menunjukkan 14 buah negeri baru bagi Persekutuan Malaysia. Bendera Malaysia telah disahkan oleh King George VI pada 19 Mei 1950 dan pertama kali dikibarkan di depan Istana Selangor pada 26 Mei 1950. Allahyarham Mohamed Hamzah meninggal dunia ketika berusia 75 tahun, pada 13 Februari 1993 di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee, Johor.

TAHUKAH ANDA ?,

Ada yang mengatakan perkataan ‘kebaya’ itu berasal daripada perkataan Arab “abaya” yang bermaksud pakaian labuh yang berbelah di hadapan.

Dipercayai orang Arab membawa baju “abaya” ke Nusantara sejak ratusan tahun yang lalu dan tersebar ke Melaka, Jawa, Bali, Sumatera, dan Sulawesi.

Setelah berlakunya asimilasi budaya yang berlangsung selama ratusan tahun, pakaian itu diterima oleh penduduk setempat.

BAJU KURUNG TRADISIONAL MALAYSIA

PENGISYTIHARAAN KEMERDEKAAN DI PADANG PAHLAWAN

LAUNGAN MERDEKA,

Tahukah anda bahawa tarikh asal untuk penubuhan Malaysia yang terdiri daripada Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak adalah pada 31 hb Ogos, 1963. Namun apabila tarikh tersebut tiba dan perbincangan tidak selesai, penubuhan Malaysia ditangguh kepada 16 September, 1963. Walau bagaimanapun, Singapura di bawah Lee Kuan Yew telah mengisytihar merdeka pada 31 Ogos 1963 iaitu 2 minggu lebih awal daripada tarikh penubuhan yang ditetapkan. Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan tarikh kemerdekaan Malaya dengan laungan “MERDEKA” sebanyak 7 kali di Padang Pahlawan, Bandar Hilir, Melaka pada 20 hb Feb, 1956.

 4 ]

TUGU NEGARA,

Tugu Peringatan Negara (atau juga dikenali sebagai Tugu Negara) telah disiapkan pada 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918), Perang Dunia Kedua (1939-1945) dan semasa Darurat (1948-1960). Ia terletak di ibu negara, Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen.
Pada 11 November setiap tahun, satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara, Jalur Gemilang. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan, getir, persatuan, siap sedia, kekuatan, keberanian, dan pengorbanan.

TUGU NEGARA MALAYSIA

Trending Design

> CATALOGUE

 • RM329.00

  Item/Produk : SAFEEYA ABAYA

  -Design : Jubah Abaya

  – Material : Crepe, Chiffon

  -Top : Cutting bahagian pinggang,

  -Lace sleeve

  -Zip pada bahagian belakang

  -Flowy material

  -Warna : Red & Black

  -Wuduk friendly

  -Sesuai untuk sebarang majlis

  Clear
 • RM279.00

  Item/Produk : NATRAH KURUNG PESAK PENDEK

  -Design : Kurung Pesak Pendek

  – Material :Cotton Jacquard (Plain)

  -Top : Cutting loose, bahagian pinggang sedikit kembang dan flowy

  -Bottom : Skirt Mermaid

  -Warna : Soft Green

  -Wuduk friendly

  -Breathable

  -Sesuai untuk sebarang majlis

  Clear
 • RM279.00

  Item/Produk : NATRAH KURUNG PESAK PENDEK

  -Design : Kurung Pesak Pendek

  – Material : Cotton (printed)

  -Top : Cutting loose, top bahagian pinggang sedikit kembang & flowy

  -Bottom : Skirt Mermaid

  -Warna :Black & White (Giraffe)

  -Flowy skirt material

  -Tidak panas

  -Wuduk friendly

  -Sesuai untuk sebarang majlis  

  Clear
 • RM269.00

  Item/Produk : ALISA KURUNG MODEN PENDEK

  -Design : Kurung Moden Pendek

  – Material :Cotton Viscose

  -Top : Motif stripes, Sedikit kembang sleeve + Lace pada bahagian tangan

  -Bottom : Skirt Mermaid Colourful

  -Warna : Colourful

  Wuduk friendly

  -Sesuai untuk sebarang majlis

  Clear
Fashion Outlooks

Elegant | Modest

“What you wear is how you present yourself to the world, especially today, when human contacts are so quick. Fashion is instant language.” —Miuccia Prada